niedziela, 18 października 2015

zupa-krem z dyni

Przepraszamy wszystkich Naszych Czytelników za to zaniedbanie. Jakaś jesienna chandra nas złapała ale już powoli wstajemy na nogi:)
Poniżej przepis na niebiańską zupę krem z dyni autorstwa Blubry Ch.

Jedna dynia wielkości kapusty,3 marchewki,korzeń pietruszki, kawałek selera i pora,wszystko obrać (najwięcej ambarasu to z obraniem i wydrążeniem dyni) pokroić w małe kostki i dusić na rozgrzanej oliwie z oliwek tak żeby dno garnka było przykryte oliwa. Jak warzywa zaczną mięknąć to dolewasz stopniowo przygotowanego bulionu (w litrze wody rozpuść kostkę rosołową) do momentu aż wszystko bedzie miękkie do zblendowania. Później dolewasz mleka lub śmietany tak ok pół szklanki i blendujesz jak Ci bedzie za geste to dolewaj wody. Ja doprawiałam na końcu solą,pieprzem o trochę ostrej papryki. Później na talerzu kładłam ten gesty jogurt grecki plus ptysie i listki bazylii do dekoracji.
Smacznego!
Ch.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz